Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ОДЕВНО ИНЖЕЊЕРСТВО И ДИЗАЈН - ДУАЛНИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ

7. 06. 2021

СА ФАКУЛТЕТА ПРАВО У ТЕКСТИЛНЕ КОМПАНИЈЕ!

Чачак је први град у Србији који ће, на иницијативу привреде, добити дуални студијски програм - Одевно инжењерство и дизајн на Факултету техничких наука. Прва генерација будућих струковних инжењера из области одевног инжењерства биће уписана ове године, а места ће бити за 40 студената, од којих ће 20 студирати по дуалном моделу образовања. Очекује се да ће ускоро бити завршена акредитација овог новог студијског програма, који, иначе, траје три године.

Студијски програм Одевно инжењерство и дизајн је настао као резултат потребе за образовањем кадрова за ову грану индустрије у Моравичком округу и шире, Кластера модне и одевне индустрије Србије, и Привредне коморе Републике Србије. Републичка влада је дала подршку да се унапреди квалитет образовања у високом школству, односно, да се конкретни студијски програм предложи као даље унапређење резултата пројекта "Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања".

Студијски програм основних струковних студија Одевно инжењерство и дизајн траје три године, има два студијска модула: Одевно инжењерство и дизајн и Одевно инжењерство и дизајн - дуални модул, и усаглашен је и са Законом о дуалном моделу студија у високом образовању. Како наводи др Наташа Гојгић, продекан за струковне студије, ФТН у Чачку је први у Србији који уводи дуални модел студија у високом образовању, а паралелно са тим и у студијама за текстилно и одевно инжењерство:

- Учењем кроз рад код послодавца, овај студијски програм, на првом месту, унапређује квалитет образовања у области одевног инжењерства. Такође, својим садржајем он обухвата инжењерске предмете и предмете примењеног дизајна за област модних одевних производа. Ово је резултат потребе привредних субјеката за примену савремених технологија, у првом реду, техничке припреме нових модних производа. Данас постоје услови да се у техничкој припреми ради уз подршку индустријских софтвера који у себи имају модуле и истовремено обухватају и инжењерска и знања из области дизајна, што ће, такође, бити заступљено и у наставним садржајима предмета.

Након завршених студија, студенти стичу диплому и стручни назив струковни инжењер технологије.Циљ овог студијског програма је да образује кадрове за развој нових технологија и производа у области технолошког инжењерства и дизајна за потребе одевног инжењерства. Струковни инжењери технологије биће оспособљени за примену стечених знања за: разраду идеја одевних производа, индустријско дизајнирање модних производа уз употребу савремених софтвера и управљање процесом производње у свим фазама израде. 

За полагање пријемног испита за упис на овај нови студијски програм, могу се пријавити кандидати са завршеном четворогодишњом или трогодишњом средњом школом. Студенти за пријемни могу полагати испит из теста знања или теста стручног знања из области текстилства.

ПРАКТИЧНИ РАД ПОД НАДЗОРОМ МЕНТОРА

Циљеви студијског програма су усклађени са исказаним захтевима привредног развоја, тржишта рада и дефинисаним квалификацијским оквиром. Учење кроз рад представља организован процес током кога студенти под надзором ментора код послодавца примењују теоријска знања у реалном радном окружењу, имају непосредан додир са пословним процедурама и технологијама које се користе у пословном окружењу, повезују се са запосленим професионалцима и припремају се за свет рада. Факултет има наставнике и сараднике који у сарадњи са ментором из привредне организације реализују учење кроз рад, објашњава др Наташа Гојгић.

ПОРЕД ОБАРАЗОВНОГ, И ВАСПИТНИ ЗНАЧАЈ

Мирко Лазовић, директор Машинско-саобраћајне школе у Чачку, сматра да је дуално образовање прави начин да се за потребе привреде обезбеде квалитетни кадрови.

- Образовни профил Моделар одеће је постао део наше школске породице на почетку ове године. Томе је претходила плодоносна и интензивна  сарадња са пословним партнерима, фирмама које послују на тржишту рада у области текстилства, удружењима која егзистирају у локалној средини,  представницима локалне самоуправе, представницима локалних медија... Значај увођења овог образовног профила далеко превазилази границе искључиво образовног концепта. Поред  образовног, он добија и васпитни значај. Добијамо ученике који знају и умеју, а тиме се  подиже углед Машинско-саобраћајне школе и отварају перспективе за нове будуће образовне профиле – истиче директор МСШ у Чачку.

Лазовић сматра да је отварање новог студијског програма на ФТН веома значајно, јер ће текстилно инжењерство и дизајн дати већи избор и шансу, не само ученицима Машинско-саобраћајне школе, већ и свим другим ученицима, да наставе своје школовање у Чачку, али уједно и могућности за запошљавање, а са тим и бољи животни стандард и већу могућност за њихов останак и формирање породице у свом граду.

- Послодавци добијају оспособљене, компетентне личности, које приликом запошљавања у фирми не морају додатно да обучавају или уче послу  из почетка. Они од образованих и формираних ученика добијају способне и мотивисане раднике и добре организаторе. Овај образовни профил доприноси богатству и хетерогености образовне понуде града, привлачи пажњу за ширење пословних понуда у оквиру дуалног модела образовања, а уједно поспешује и долазак ученика из других делова Србије, као и пословних партнера из других градова - истиче Лазовић.

РАСТЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА НОВИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ

За овај нови студијски програм су веома заинтересовани и ученици Машинско-саобраћајне школе на образовном профилу модни кројач по дуалном моделу, који ће ове године стећи средњошколске дипломе.

Ученице Марија Марковић и Марија Радојичић завршавају за модног кројача по дуалу и обе су одлучиле да наставе школовање на новом студијском програму на ФТН у Чачку.

- Сматрам да млади, образовани људи треба да добију шансу да раде чим стекну дипломе, како би могли да напредују и усавршавају своје знање и стечене вештине. Студије по дуалном систему ће им то, верујем, и омогућити - каже Марија Марковић.

Када је реч о новом студијском програму Одевно инжењерство и дизјн на Факултету техничких наука у Чачку, мишљење своје школске другарице дели и Марија Радојичић:

- Мислим да је ово добар начин да млади остану да живе и студирају у свом граду, пошто ће тако растеретити буxет родитеља, који би, да није отворен овај смер, морали да им плаћају школовање у другом граду. Искуство из средње школе ми говори да је дуални модел образовања најбољи начин да се теоретска сазнања примене у пракси, како бисмо након стицања факултетских диплома били у прилици да се одмах укључимо у процес рада у било којој текстилној компанији.

 

КВАЛИТЕТАН КАДАР ЗА ПОТРЕБЕ ОДЕВНЕ ИНДУСТРИЈЕ

Образовна структура студијског програма је конципирана тако да задовољи захтеве и потребе изузетно значајне гране – одевне индустрије, која је континуирано била једна од најјачих привредно-извозних грана у Србији, а последњих година поново је у самом врху извозника.

Након што се пре четири године ушло у реализацију увођења новог текстилног профила Моделар одеће по дуалном систему у средњу машинску школу, ове године се као логичан след претходно одрађених активности јавила иницијатива за увођењем дуалног образовања на  Факултету техничких наука у Чачку, истичу у компанији “TIFFANY Production“

- Од септембра можемо очекивати прву уписну генерацију студената на студијском програму Одевно инжењерство и дизајн. Компанија“TIFFANY Production“била је један од иницијатора овог пројекта, а све са циљем да млади људи стекну квалитетно образовање које ће им омогућити да се после школовања одмах запосле и постану део најбрже растуће индустрије данашњице. На овај начин ће се допринети  успешности и иновативности пословања компаније и подмирити потребе за неопходним стручним кадровима, истичу у компанији “TIFFANY Production“.

Извор: “Чачански глас“

Аутор В. Степановић

Фотографије:TIFFANY Production