Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

EDUROAM

EDUROAM

 

Шта је EDUROAM?


EDUROAM - education roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

EDUROAM је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у 67 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати овде.
Факултет техничких наука у Чачку је члан AMRES EDUROAM сервиса као давалац идентитета и тиме омогућава својим запосленима да користе своје корисничке креденцијале како би несметано користили EDUROAM бежичну мрежу било где у свету али и студентима и запосленима чији су факултети чланови EDUROAM сервиса да користе ЕДУРОАМ бежичну мрежу на Факултету техничких наука.
Захваљујући савременим стандардима за шифровање, корисницима је загарантован висок ниво заштите тајности података.

Како се приступа eduroam-у?

Запослени на Факултету техничких наука могу остварити приступ eduroam-u тако што прво попуне и потпишу захтев (доступан овде) и пошаљу га на адресу helpdesk@ftn.kg.ac.rs. На своју адресу електронске поште добиће корисничко име и лозинку.
При повезивању на eduroam мрежу, потребно је унети корисничко име, праћено наставком @ftn.kg.ac.rs и лозинку. (На пример ако је додељено корисничко име petar.petrovic, уноси се petar.petrovic@ftn.kg.ac.rs и одговарајућа лозинка.)
Лозинку је потребно запамтити или записати, чувати је и не откривати другим лицима.
Уколико већ поседујете налог за eduroam сервис, који сте отворили на некој другој институцији, можете користити тај налог.
Приступ eduroam-сервису могућ је са уређаја који подржавају Wi-Fi (лаптоп, мобилни телефон, таблет). У листи доступних бежичних мрежа потребно је означити eduroam и унети податке за приступ. Поједини уређаји могу захтевати додатнa подешавањa - упутства су дата на дну ове стране.

Правилник о коришћењу

Сви корисници EDUROAM сервиса су дужни да се придржавају правилника о коришћењу сервиса који можете преузети овде.
ПОСЛЕДИЦЕ НЕПОШТОВАЊА ПРАВИЛНИКА СНОСИ САМ КОРИСНИК.

Eduroam CAT
Eduroam CAT (Configuration Assistant Tool) је развијен како би организације својим корисницима понудиле eduroam приступ. Алат је прилагођен да подржи индивидуалну конфигурацију вашег кампуса и то примењује на различитим платформама. CAT штити ваше кориснике од лажних Ви-Фи приступних тачака које приступају корисничким именима и лозинкама. CAT у великој мери смањује радну снагу потребну за имплементацију едуроам-а и пружа бољу услугу и вама и вашим корисницима. CAT вам омогућава да:

  • пријавите се користећи федерални приступ;
  • сацувајте сертификате сервера, контакте службе за помоћ, информације о институцији, едуроам подешавања итд.;
  • изаберите да повежете/уградите CAT у своје информације на мрежи или пошаљите своје кориснике директно на CAT, где могу да инсталирају и активирају исправно конфигурисан едуроам софтвер на сопственим уређајима, штедећи вам време;
  • користите скуп алата за надгледање и управљање вашом кампус едуроам услугом.
Да бисте сазнали више о CAT-у или преузели подешавања за ваш уређај, кликните овде.

Заборављена лозинка