Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студентски парламент
   Студентски парламент

Факултет техничких наука у приземљу
десно од портирнице

Радно време: 10.00-12.00

Е-пошта: parlament@ftn.kg.ac.rs
Инстаграм профил: @spftn_ca

О нама

Студентски парламент Факултета техничких наука у Чачку је орган високошколске установе, чији је основни циљ оствариване права и заштита интереса студената, доношење ставова студената и делегирање студената у Савет факултета, Наставно-научно веће и Универзитетски парламент.

Састављен је од студената свих година и степена студија и броји 25 чланова. Чланови Студентског парламента у телима Факултета и Универзитета имају право гласа по свим питањима која се тичу студената, квалитета наставе и спровођења реформе наставног процеса.

Свој статус, деловање и организациу Студентски парламент је уредио Пословником о раду студентског парламента.

Чланови

Студентски парламент чини 25 студената са свих година и степена студија.

Председник Студентског парламента је Лазар Радуловић, студент III године основних академских студија, на смеру Електроенергетика.
lazarradulovi01@gmail.com

Потпредседник Студентског парламента је Филип Лазић, студент III године основних академских студија, на смеру Електроенергетика.
laziicfilipp@gmail.com

Студентски парламент предлаже студента продекана декану Факултета. Студент продекан у овом саставу Парламента је Марко Павловић, студент III године основних академских студија, на смеру Информационе технологије.
student.prodekan@ftn.kg.ac.rs

Генерални секретар је Бојан Машић, студент III године основних академских студија на смеру Информационе технологије.
bojanmasic0@gmail.com

Рад Студентског парламента се одвија кроз 11 ресора:
1. Данијел Драговић
2. Ђорђе Лакићевић
3. Павле Дунчић
4. Ема Симоновић
5. Ива Миросавић
6. Никола Лазаревић
7. Милош Симић
8. Невена Марковић
9. Михајло Раденковић
10. Страхиња Долић
11. Василиос Контофакас

Акције

Манифестација коју Студентски парламент поносно потписује јесте управо Хуманитарна Универзитетска Недеља Спорта – ХУНС! Организована са циљем деловања у хуманитарном пољу, спортског карактера, ова манифестација сваке године има племенити циљ, а то је помоћ некоме од угрожених грађана града Чачка и околине. Вишедневне спортске активности као што су фудбал, кошарка, одбојка, стони тенис, између две ватре, ПЕС, окупљају студенте и средњошколце на једном месту, што доприноси значају акције, јер уједињени можемо више! Поред основног циља, а то је прикупљање новчаних средстава од котизација за спортове, која ће бити искоришћења у хуманитарне сврхе, виши циљ ове акције јесте подизање свести о добрим делима и ширење позитивне енергије како међу студентима, тако и међу грађанима, јер наше мало некоме је много!
Факултет техничких наука у Чачку заједно са Студентским парламентом има част да се похвали својим студентима и њиховим изванредним резултатима које су постигли на такмичењима међународних размера. Та такмичења су доказ, да поред формалног образовања, студенти имају амбиције и да се докажу на другим пољима – у спорту, науци, дебатовању, учествовању у студији случаја и квизовима знања, или једноставно у подржавању своје екипе! Догађаји на којима одмеравају снаге са студентима других факултета јесу Менаџеријада и Електријада, који се сваке године одржавају у другој земљи! Како наш Факултет има студијске програме који су оријентисани ка техничким наукама, инжењерству и менаџерским делатностима, тако је избор манифестације погодан студентима тих студијских програма. Студентски парламент и Факултет техничких наука, заједно са својим студентима, већ дужи низ година стварају лепе успомене ван своје своје земље, а ова вишедневна путовања су доказ да наши студенти јесу наше благо!
Универзитетска манифестација спортског карактера, такмичарског духа јесте Куп Ректора! Ово је за нас озбиљан изазов, који захтева припрему спортских екипа. Сваке године наше спортске екипе одлазе на Куп Ректора, да би се такмичиле искључиво у спорту против екипа другх факултета Универзитета у Крагујевцу. Куп Ректора је традиционално и најмасовније спортско такмичење студената које се спроводи у седам спортских дисциплина по следећим категоријама: футсал, кошарка (м/ж), одбијка (м/ж), рукомет (м/ж), шах (м/ж), стони тенис (м/ж), стрељаштво (м/ж), стрељаштво појединачно. Такмичи се преко 1000 студената са свих факултета Универзитета у Крагујевцу, а победник Купа Ректора се бира у генреалном пласману кроз бодовање у свакој дисциплини! Екипре представљају своје матичне факултете Универзитета, а главни циљ је афирмација екипног такмичарског и спортског духа, као и обогаћивање студентског живота у Централној Србији.
Акција доборовољњог давања крви је акција која показује да су наши студенти друштвено одговорни и овим путем смо оправдали слоган „Хуманост на делу“. Традиционално, пролећну и јесењу акцију добровољног давања крви на ФТН организује Студентски парламент уз подршку руководства Факултета, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и Црвеним крстом у Чачку.
Факултет техничких наука у Чачку заједно са Студентским парламентом својим студентима нуди многобројне могућности кроз неформалне видове образовања, а једна од таквих активности јесте сајам пракси, запошљавања и стипендија. Ово је маниофестација која директно укључује привреду у сарадњу, а одвија се на Факултету техничких наука у Чачку. На овај начин желимо да студентима покажемо да студирање може бити и те како забавно и мотивишуће, јер компетенције које стекнете на ФТН-у Вас припремају за тржиште рада и запослење након завршеног факултета. Међутим, овом акцијом студентима дајемо могућност да током студирања буду на пракси и стекну вештине потребне за рад у одређеној струци. Такође, широк је и спектар стипендирања које су везане или за привреду или за друге универзитете. Све ово је са циљем активног учешћа у грађењу сопствене будућности, и стицање вештина и знања која ће од нас направити врсне индивидие из различитих дисциплина.
Oно што је најзанимљивији део студирања јесу активности које се реализују ван зграде Факултета! Такве активности би биле кратка путовања која Студентски парламент организује, самостално или заједно са другим студентским организацијама, едукативног карактера или пак забавног. Сваке године, у марту и октобру посећујемо Студентску конференцију универзитета у Крагујевцу која се одржава на Златибору, у трајању од неколико дана. Ова манифестација је едукативног карактера, која се изводи кроз низ предавања и радионица. Студенти нашег Факултета, заједно са студентима са факултета Универзитета у Крагујевцу су смештени у студентском одмаралишту „Ратко Митровић“, те тако у слободно време имају простора за међусобну интеракцију и дружење. Друга врста путовања јесу једнодневни излети ван државе. До сада смо посетили Софију, у Бугарској и Вишеград, али план је да се обиђу и изазовне дестинације.
Каријерни догађај који студентима пружа прилику да се усаврше у одређеним вештинама које своју примену проналазе у електроенергетици, софтверском инжењерству, инжењерству у менаџменту, информационим технологијама, или у примени одрживог развоја и концепта пословања. Догађај је тематски осмишљен, и одвија се кроз низ предавања, али и интерактивних радионица. Такође, реномирани предавачи из поменутих области готово сваке године нашим студентима, и свим учесницима догађаја представљају проблеме реалне у времену и бизнису, и на специфичан начин их, кроз примере из живота припремају за оно чувено …“шта после дипломе“. Студентски парламент има подршку управе Факултета техничких наука у Чачку, са заједничким циљем и области деловања – афирмација и промовисање неформалних видова образовања.