Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Посета наставника ФТН Универзитету у Бреши

7. 03. 2016

Наставници Факултета техничких наука у Чачку проф. др Снежана Драгићевић и др Милан Плазинић су у оквиру сарадње са Универзитетом у Бреши у Италији и према плану активности на међународном пројекту HYMEUR, у оквиру програма KEP који финансира Централна европска иницијатива, од 29. фебруара до 3. марта 2016. године били у посети Универзитету у Бреши.

У оквиру сарадње наведених институција имали су пријеме у ректорату Универзитета у Бреши у канцеларији за међународну сарадњу и на Факултету за инжењерство и заштиту животне средине. Том приликом су разматрали могућности успостављања даље сарадње на заједничким међународним пројектима и размене студената на мастер студијама. Као резултат досадашње сарадње успостављена је мобилност студента са Факултета за инжењерство и заштиту животне средине на Факултет техничких наука у Чачку, периоду од априла до јула 2016. године у оквиру Erasmus+ програма.

Посета ректорату Универзитета у Бреши


У оквиру активности на пројекту HYMEUR обављен је низ посета. Са руководиоцем пројекта проф. Робертом Ранзијем обављен је обилазак града и посета две локације на којима су постављене метеоролошке станице које врше континуална мерења параметара животне средине и хидролошка мерења. Том приликом су детаљно упознати са инсталираном опремом и начинима на који се врши мониторинг одређених параметара, са начинима на који се подаци анализирају и презентују. Након тога обилшли су и локацију која се налази на ободу града, у ледничкој долини која има специјалне климатске услове, на којој се мери влажност и температура земљишта на различитим дубинама, брзина струјања ваздуха у три правца, мерења индустријских загађивача и њихова дисперзија у земљишту и атмосфери и где се прате енергетски биланси између земљишта и атмсофере. 

Обилазак локације и презентација истраживања

 

Након обиласка локација извршена је посета фирми „Electromax“ у Бреши која се бави продајом опреме и софтвера у области мониторинга различитих параметара животне средине. Приказан је део њихове инсталиране опреме на терену, а други изведени системи чији су подаци доступни у реалном времену су презентовани у лабораторији фирме. Обзиром да је према плану пројекта HYMEUR предвиђена набавка сличне опреме која ће се инсталирати на Факултету техничких наука обављени су разговори о могућностима и условима набавке опреме.

На крају посете договорено је да Факултет техничких наука у Чачку посети проф. Роберто Ранзи са два сарадника у периоду од 26-28. априла 2016. Том приликом обавиће два кратка курса из области хидро-метеоролошког моделовања и мониторинга и извршиће се коначни договори око техничке спецификације опреме која ће се набавити у оквиру пројекта HYMEUR.