Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН ЧАЧАК –ДОБИТНИК ПОВЕЉЕ САВЕЗА ИНЖЕЊЕРА И ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА 150 ГОДИНА СИТС

29. 06. 2018

Свечана академија поводом обележавања великог јубилеја 150 година Савеза инжењера и техничара Србије одржана је 22. маја 2018. године у свечаној сали Грађевинског факултета Универзитета у Београду.

Свечаној академији су поред представника министарстава, универзитета, факултета, института, музеја присуствовали представници инжењерских асоцијација из више земаља са којима СИТС сарађује, као и гости, сарадници СИТС и представници колективних чланица СИТС.

Учесницима Свечане академије обратили сусе министар за заштиту животне средине г-дин Горан Триван, државни секретар у Министарству рударства и енергетике г-дин Зоран Предић и ректор Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић, којисуСавезу честиталивелики јубилеј.

Генерални секретар Европске федерације националних инжењерских удружења FEANI г-дин Dirk Bochar је у име те асоцијације, чији је Савез национална чланица, честитао јубилеј и упознао присутне са функционисањем Европске асоцијације, улогом коју националне асоцијације имају и плановима за наредни период.

Др ИгoрМарић, председник Савеза је у свом говору укратко упознао присутне са историјатом, најзначајнијим личностима које су биле повезане са Савезом у прошлости, као и местом и улогом коју Савез има данас и његовим активностима.

У оквиру Свечане академије извршена је и додела признања институцијама и појединцима који су значајно допринели развоју инжењерства и Савеза.  

Поред Златних ИТ плакета, а поводом обележавања Јубилеја 150 година СИТС, додељене су и Повеље институцијамаи заслужнимпојединцимаза предани рад у развоју инжењерства и Савеза. 

Институције којима је Повеља додељена на Свечаној академији:

·         Машински факултет Универзитета у Београду

·         Грађевински факултет Универзитета у Београду

·         Рударско геолошки факултет Универзитета у Београду

·         Технолошко металуршки факултет Универзитета у Београду 

·         Саобраћајни факултет Универзитета у Београду

·         Електротехнички факултет Универзитета у Београду

·         Технички факултет у Бору, Универзитета у Београду

·         Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду

·         Машински факултет Универзитета у Нишу

·         Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву, Универзитета у Крагујевцу

·         Факултет техничких наука у Чачку, Универзитета у Крагујевцу

·         Технолошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву

·         Привредна комора Србије

·         Инжењерска комора Србије

·         Инжењерска академија Србије

·         Музеј "Никола Тесла"

·         Институт за нуклеарне науке "Винча"

·         Институт "Михајло Пупин"

·         Саобраћајни институт ЦИП

·         Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина

·         Институт за хемију, технологију и металургију

·         ИПИН Институт за примјењену геологију и водоинжењеринг из Бијељине

ENGINEERING CARD - ИНЖЕЊЕРСКА КАРТИЦА

Инжењерска картица је професионална картица која се издаје у складу са прописаним процедурама FEANI, на енглеском језику на добровољној основи и која важи 10 година, а на основу које се могу добити информације о појединцу инжењеру имаоцу картице, његовим квалификацијама стеченим кроз формално образовање и каснијим усавршавањима, као и радном искуству у виду Извода из Националног регистра инжењера. Имаоцу картице се на тај начин гарантује да су образовни програми које су завршили у складу са одговарајућим стандардима које је усвојио FEANI.

У складу са наведеним Приручником Савез је до сада успео да обезбеди сагласност 16 акредитованих техничких факултета у Србији, чијих преко 140 високообразовних програмa су пријављени за уврштавање у FEАNI Index. 

http://www.sits.org.rs/textview.php?file=50.html