Факултет техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу - ФТН Чачак - Добродошли


ФТН и компанија “V -tool” потписали уговор о сарадњи

1. 04. 2019

ФТН и компанија “V -tool” потписали уговор о сарадњи-студенте очекује пракса па - посао

Између Факултета техничких наука и израелско технолошкo развојне компаније „V-tool“, у петак, 29. марта 2019. године  потписан је уговор на основу кога ће студенти ФТН имати прилику да обављају плаћену праксу и на тај начин знања стечена на факултету биће допуњена практичним вештинама.

 “Уговор који смо потписали је само кров успешне сарадње коју спроводимо годинама уназад са фирмом „V – tool“. У децембру 2018. имали смо састанак на коме су присуствовали и представници локалне самоуправе и тада смо донели одлуку да ова компанија у свој рад укључи и наше студенте. Они ће ту стећи знање које је неопходно за рад у напредним компанијама, али након завршетка праксе ту је и могућност трајног запослења за оне најбоље и одговарајућа зарада. Поносни смо што је једна интернационална компанија препознала квалитет наших студената и што је баш њима пружила шансу за даље напредовање”, изјавила је за агенцију РИНА декан Факултета техничких наука у Чачку, проф. др Данијела Милошевић.

Генерални директор компаније „V- tool“, Хагаи Арбел задовољан је сарадњом коју је остварио са ФТН  у Чачку, због чега је отворена и канцеларија у Чачку, у Хајдук Вељковој улици, где је свакодневно на пракси пет студената ФТН са завршне године студија: Владислав Буквић, Ђорђе Келовић, Вукашин Полић, Исидора Чочановић и Никола Секулић. 

“Овај град има сјајан потенцијал и одличне интелектуалне капацитете у технолошком домену, фантастичан ФТН, тако да је било за очекивати да након Београда, канцеларију отворимо управо овде. Имали смо у плану само пет студената, али овде дефинитивно није крај јер ћемо нове групе за праксу формирати на лето и на јесен. Студенти овде могу да науче комплексне ствари везане за инжењерство, а ми ћемо добити стручне кадрове који ће нам у даљем пословању изузетно значити. Стручњаци сваке седмице долазе да раде са њима, а ускоро ће студенти из Чачка долазити у Београд како би тамо научили још доста битних ствари”, изјавио је Хагаи Арбел.

Компанија „V – tool“, чији инжењери су осмислили Cogita – алат који помаже да се багови на микрочиповима елиминишу 10 пута брже, сарађује са највећим светским компанијама као што су Apple и Facebook. Успешно послује у САД и Француској, а скоро сви њени развојни и инжењерски капацитети смештени су у Београду, где је запослено око 40 људи који развијају алат и баве се верификацијом чипова.

Владислав Буквић, апсолвент ФТН – а у Чачку на студијском програму Електротехничко - рачунарско инжењерство скоро два месеца је на плаћеној пракси у компанији „V – tool“ и за њега знање које стиче у овој технолошко развојној компанији је изузетно значајно.

“Као апсолвенту било ми је значајно да пронађем место где ћу да обављам праксу. На наговор професора аплицирао сам у овој компанији и почео са радом. Научио сам изузетно битне ствари које ће ми помоћи да се успешно бавим послом за који сам се школовао. Није ни мало лако јер радимо комплексне верификације микрочипова, али на факултету сам стекао добро опште знање које ми је помогло да лакше савладим ову област”, каже Владислав.