Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.


Одржана радионица у оквиру Недеље отворених података под називом ’’Визуелизација и анализа података о загађености ваздуха у Србији

15. 04. 2019

На Факултету техничких наука, 5. и 6. априла 2019. године одржана је дводневна радионица на тему примене отворених података у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности’’ који се реализује под покровитељством Програма Уједињених нација за развој (UNDP).

Радионица је први пут одржана у оквиру „Недеље отворених података“ на Факултету техничких наука у Чачку и била је намењена студентима и заинтересованим суграђанима. Првог дана дводневне радионице присутни су имали прилику да од др Горана Марковића, ванредног професора са Агрономског факултета нешто више сазнају о загађености ваздуха и параметрима који се прате на подручју Моравичког округа.

-На територији Чачка нема великих извора загађења ваздуха, а највећи загађивач је интензиван друмски саобраћај и постројења за производњу топлотне енергије, рекао је професор Марковић и додао да се параметри квалитета ваздуха у нашем граду мере се од 2015. године.

Прикупљени параметри, угљен-моноксид и оксиди азота, доступни су у облику отворених података на веб порталу data.sepa.gov.rs. О значају отворених података у Србији и свету говорио је др Урош Пешовић, доцент Факултета техничких наука у Чачку. Он је изјавио да су отворени подаци огроман ресурс али да  још увек нису довољно искоришћени у нашој земљи. Неколико студија показује да је  вредност отворених података у ЕУ неколико десетина милијарди евра годишње.- навео је др Пешовић.

 

 Учесници првог дана радионице су имали прилику да се упознају  са првим корацима и основама најзаступљенијег програмског пакета Rstudiо и програмског језика R, који се користе за обраду података, кроз које их је водио асистент Дејан Вујичић.Другог дана радионице присутни су се кроз практичне вежбе упознали са поступком како да се  отворени подаци обрађују и визуелизују у програмском језику R, а радионицу су реализовали асистенати ФТН Дијана Стојић и Дејан Вујичић са Катедре за рачунарско и софтверско инжењерство. Последња вежба у оквиру радионице односила се на обрађивање података за локације са подручја Чачка и Новог Сада, а као резултат је урађена графичка анализа података. Циљ анализе и визуелизације података је издвајање знања из постојећих података, што је био циљ ове радионице, истакао је др Урош Пешовић.

Предавања као и практичне вежбе на радионици су изазвала значајно интересовање учесника за одржавањем сличних радионица убудуће.

Радионица је подржана од стране Факултета техничких наука у Чачку, Програма Уједињених нација за развој (UNDP), Serbia Digital Week-а, Канцеларије за ИТ и еУправу, Светске банке, Британске амбасаде у Београду и UKaid.

Презентације и пропратни материјал са одржане радионице можете преузети овде.