Факултет техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу - ФТН Чачак - Добродошли


ФТН на Сајму запошљавања као подршка привреди

18. 04. 2019

Факултет техничких наука у Чачку учествовао је на Сајму запошљавања, одржаном 18. априла 2019. године у чачанском Дому културе.

Поред  49 послодаваца који су исказали потребе за 410 радника, ФТН као високообразовна установа у којој се образују будући дипломирани инжењери, према речима декана проф. др Данијеле Милошевић, представља  подршку  привреди, јер кадрови који се образују на ФТН успешно одговарају на захтеве савременог тржишног пословања- рекла је декан Милошевић.

На Сајму су представљени програми мастер академских и докторских студија, као и програми могућности додатног образовања који се у партнерству са другим установама реализују на ФТН. Важност школовања високообразованих кадрова на ФТН потврђена је отварањем у Чачку канцеларија две компаније управо због потенцијала који огледа у квалитетним инжењерима са дипломом ФТН. Присуство на сајму запошљавања је, такође, један од  начина да се „ослушкују“ потребе привреде како би иновирали постојеће и креирали нове студијске програме.

Највеће интересовање било  је за компанију „Форверк“ која је расписала конкурс за пријем у радни однос 140 радника. За само неколико сати, своје радне биографије оставило је преко 1.000 Чачана. Свој ЦВ нису остављали само незапослени већ и они који раде али су заинтересовани да промене послодавца. Градначелник Чачка Милун Тодоровић у обраћању приликом отварања Сајма рекао је да је очекивао велико интересовање и најавио да ће до краја године посао у овој фабрици добити око 500 радника.

-Очекивао сам да код Форверка буде највеће интересовање јер се ради о новом послодавцу у Чачку. До краја године имаћемо око 500 радника у Прељини. Они који желе да се опробају покретањем сопственог бизниса моћи ће да конкуришу за подстицајне мере и на програмима за ново запошљавање. У буџету града, заједно са Националном службом за запошљавање, издвојили смо  укупно 49 милиона динара, подсетио је Тодоровић.

Према подацима НЗС-а од 1. априла, на евиденцији незапослених у Чачку била је 7.291 особа.