Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Учешће ФТН на 16. Међународном сајму заштите животне средине ЕКОФЕР 2019

7. 10. 2019

У оквиру трећег дана сајамске презентације Града Чачка са слоганом „За природу заједно“, у петак, 4. октобра 2019. године представљен је пројекат „Лежећи полицајци од рециклираног материјала“чији су идејни творци др Неда Николић, доцент и асистент Бранкица Шутић  заједно са студентима Инжењерског менаџмента на Факултету техничких наука у Чачку.

Бранкица Шутић је говорила о пројекту из области грађевинског отпада и његове употребе као нове сировине као и мотиву да се изради и постави „лежећи“ полицајац на месту за које је процењено да ће утицати на побољшање безбедности деце и младих на путу до школе и факултета. У реализацији  јединствене идеје из области грађевинског отпада и његове употребе као нове сировине, поред ФТН укључена је ОШ „Вук Караџић“ и стручне службе Града Чачка уз чију техничку подршку ће бити постављен еколошки „лежећи“ полицајац. Лежећи полицајац биће са соларним панелима у пакету са 3Д пешачким прелазом. Он ће представљати илузорни приказ треће димензије речи "стоп", што ће возаче навести да се зауставе јер ће  изгледати као препрека на коловозу.

Према мишљењу Неде Николић и Бранкице Шутић ово решење је веома корисно, а у зависности од реакције корисника и грађана, зависиће и постављање будућих лежећих полицајаца на другим местима у граду.

У мају 2019. године пројекат је започет са ОШ „Вук Караџић“ где су ученици учествовали у анкетирању и на основу резултата анкете одредили локацију која им је најризичнија на путу од куће до школе. Касније се приступило законским процедурама, Комисији за безбедност у саобраћају и одобрењу Града Чачка. Дошло се до решења да се простор који непосредно окружује  факултете, односно да се универзитетска четврт, прогласи иновационом зоном, где би се пројектовале идеје. Еко „лежећи“ полицајац планирано је да буде постављен  до Нове године на локацији од Студенског дома ка факултету.

Према речима проф. др Снежане Драгићевић, проденкана за финансије и сарадњу са привредом , Факултет техничких наука може да се похвали бројним иновативним решењима наставника, асистената и студената из више области међу којима је и заштита животне средине. Драгићевић је потсетила да је ФТН међу првим факултетима у Србији добио статус еко школе и зелену заставу која се додељује образовним установама које су испуниле бројне стандарде у тој области. 

На пројекту је ангажован мултидисциплинарни тим: архитекте, грађевинци и менаџери, како би се реализовао циљ да се грађевински отпад уврсти у индустријски дизајн.