Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН одржано предавање реномираног професора

17. 10. 2019

У среду, 16. октобра  2019. године на Факултету техничких наука  у Чачку одржано је предавање на тему: „Eнергија као један од највећих изазова човечанства у XXIвеку”

Предавање је реализовао, проф. др Велимир Р. Радмиловић, редовни професор Технолошко-металуршког факултета Универзитета у  Београду и дописни члан САНУ.

У име колектива Факултета техничких наука у Чачку, професора Велимира Радмиловића и присутне поздравили су  декан  проф. др Данијела Милошевић и продекан за НИР проф. др Небојша Митровић.

Наставници, сарадници и студенти ФТН присуствовали су предавању које, како су рекли, немају прилику често да чују. Проф. Радмиловић указао  је на проблем глобалног загревања и с тим у вези представио је најновије податке научних истраживања:

-Фосилна горива и даље глобално доминирају са око 80% у енергетском билансу наше планете, што је праћено повећањем емисије штетних гасова у атмосферу и ефектом ”стаклене баште”, односно порастом температуре. То доводи у питање интегритет биосфере наше планете, са потенцијално катастрофалним последицама. С обзиром да ће број становника до 2050. године достићи близу 10 милијарди, те да би глобално загревање, према Париском протоколу, морало да буде мање од 1,5°C, обезбеђивање довољних количина чисте енергије из обновљиви хизвора, која знатно мање доприноси неповољним климатским променама него енергија добијена сагоревањем фосилних горива, представљаће један од највећих изазова човечанства у XXI веку.- навео је професор Радмиловић.

У овом предавању показан је пример како фундаментална научна истраживања у области нових материјала за примену у енергијским технологијама, као што су термоелектрични наноматеријали могу да допринесу решавању ових изазова.

 

Проф. др ВелимирРадмиловић објавио је више од 220 радова у међународним часописима, од чега 187 у часописима са СЦИ листе,  и преко 280 радова у зборницима радова и апстракта међународних конференција, од чега је 58 пута био  пленарни и/или предавач по позиву. Одржао је 125 предавања по позиву на најугледнијим универзитетима и истраживачким лабораторијама у свету. Његови радови цитирани су у светској периодици преко 10 хиљадапута, са Х индексом 49. Проф. Радмиловић боравио је као гостујући професор на Одсеку за материјале, Калифорнија универзитета у Берклију, 1987. године и на Одсеку за материјале Пицбург универзитета у Пенсилванији, 1992. године. У периоду од 2000. до 2010. године био је водећи истраживач у Националном центру за електронску микроскопију, Лоренс Беркли националне лабораторије (ЛБНЛ) у Берклију. Од 2004. до 2008. године члан је тима  задуженог за развој и имплементацију нове генерације трансмисионог електронског микроскопа, са потпуно коригованим аберацијама оптичког система (ТЕАМ пројекат).

Проф. др ВелимирРадмиловић је добитник бројних признања за свој истраживачки рад: Фулбрајтов стипендиста, награда Лоренс Беркли лабораторије за постигнуте изузетне истраживачке резултате, награда Града Београда за природне и техничке науке, награда Европског друштва за микроскопију за најбољи рад, награда Министарства за науку и технологију Владе Србије за изузетне научне резултате, почасни члан Академије инжењерских наука Србије, дописни члан Српске академије наука и уметности, итд.