Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Организован Online ФТН дан отворених врата

12. 05. 2020

У суботу, 9. маја 2020. године на Факултету техничких наука у Чачку организован је Online дан отворених врата, по први пут на овакав начин јер је комуникација са потенцијалним студентима прилагођена околностима спречавања епидемије корона вируса. Матуранти су се информисали  и упућивали  питања у вези са студијским програмима, пријемним испитом, као и предстојећим уписом на ФТН у Чачку.

Пријемни испит на ФТН биће 2. јула, а декан проф. др Данијела Милошевић изјавила је да је намера била да се будућим студентима приближи и представи све оно што их ускоро чека.   

– За мање од 60 дана од статуса матураната, који сада имају, прећи ће у статус студената. ФТН на основу своје дуге историје, има доста тога да понуди за будуће студенте, тако да смо презентовали све оно што је битно.  Припремна настава тече све време несметано. У онлајн окружењу студенти од својих кућа и удаљених места, попут Рогатице, Требиња, Црне Горе и из великог броја градова у Србији присуствују уживо припремној настави и спремају се за пријемни испит –рекла је декан Милошевић и истакла одличну сарадњу са привредом, као и великим бројем  фирми попут Комтрејда и Витула, које су отвориле своје канцеларије у Чачку и запошљавају свршене студенте ФТН.  

Поред декана и продекана за наставу, у комуникацији са будућим студентима били су професори, асистенти, представник студената, некадашњи дипломци, сарадник из привреде. С обзиром да нису били у могућности да посете ФТН, део амбијента пренет је матурантима преко емитованих видео записа, припремљених за ову прилику.  Продекан за наставу др Милан Плазинић, ванр. професор каже да се, као и претходних година,  највеће интересовање очекује се, као и претходних неколико година, за информационе технологије, али и за електротехничко и рачунарско инжењерство и мехатронику, јер се отвара све више производних фирми.

Продекан Плазинић је најавио и нови студијски програм на који ће студенти ове године моћи ће да конкуришу:

—Ускоро се очекује акредитовање новог студијског програма Информационе технологије у машинству, тако да ће то бити додатни број студената и додатни студијски програм у односу на досадашње. За сада је укупан број буџетских места на основним студијама - 260 на свих шест студијских програма — каже др Плазинић, наводећи да ће се руководство и запослени потрудити да се и ове године организује пробни пријемни испит јер се то показало као добар начин за ослобађање од треме коју имају будући академци.

Једна од предности студија на ФТН у Чачку је што су на сваком студијском програму заступљени и предавачи из привреде.

– То су експерти који раде у привредним организацијама и такође по Закону о високом образовању имају могућност и право да реализују део наставе. За студенте то значи да имају могућност да директно у школским клупама чују најновије активности у пословању која се одвијају у окружењу, тако да када буду дипломирали, запосле се, директно из школске клупе ће ући у познато окружење односно у радни процес који ће за њих бити познат – објаснила је проф. др Данијела Милошевић.

ФТН  ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА организован је електронски по групама коришћењем одговарајуће платформе, а за техничку подршку био задужен је др Марјан Милошевић, доц.

—Користили смо  Cisco Webex Meetings platformкоју нам је обезбедио Универзитет у Крагујевцу у сарадњи са Циском. У овој ситуацији имамо могућност да неколико месеци користимо тај софтвер неограничено. Није било неких посебних техничких изазова, платформа је радила без било каквих проблема. Омогућила нам је да пружимо прилику великом броју корисника да постављају питања, као и да све по потреби и снимимо. На ФТН користимо различите платформе за учење на даљину и били смо прилично спремни да одговоримо изазовима пред које смо постављени због ове глобалне ситуације. Наш факултет може да се похвали што се тиче спремности коришћења модерних технологија у образовању, и сигурно смо у врху у Србији, а можда и шире, самим тим што школујемо наставнике и инжењере — наводи др Марјан Милошевић.