Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН – домаћин 28. панела Индустрија 4.0 у Србији

24. 11. 2020

 

 

 

У оквиру програма обележавања јубилеја, шест деценија постојања високог образовања у Чачку и 45 година рада,  Факултет техничких наука у Чачку  у сарадњи са Научно технолошким парком Чачак (НТП), био је домаћин 28. панела Индустрија 4.0 у Србији. Централна тема панела била је „Примери најбоље праксе из привреде Чачка“, а због пандемије Ковид 19, догађај је реализован као „лајвстрим“ на youtube каналу.

 

Цео видео Панела 28 доступан је на линку: https://www.youtube.com/watch?v=3MW2bF4xA_E&feature=youtu.be&ab_channel=NTP%C4%8Ca%C4%8DakStartapcentar

 


Поздравним обраћањем учесника у простору НТП, у име домаћина Панел је отворила декан ФТН проф. др Данијела Милошевић истичући да је Факултет препознао значај Индустрије 4.0 тако што је у своје образовне и истраживачке програме већ уврстио овај концепт.

О Научно технолошком парку који пружа инфраструктурну, управљачку и техничку подршку иновативним, као и новооснованим предузећима (стартап) омогућава им даљи раст и развој путем стручне подршке и трансфера технологија из академских и истраживачких сектора у привреду- говорио је Мирко Пешић, директор НТП и рекао да НТП изузетно подржава трансфер нових модела у индустрију, што представља и Индустрија 4.0, а посебно њена примена. Он је рекао да је у оквиру НТП већ успостављено неколико стартап фирми а једна од најзначајнијих је она која ради на развоју 3Д штампача за стамбене објекте – куће.

 

Подршку је у име града Чачка,  упутио Владан Милић, заменик градоначелника, који је рекао да ће локална власт увек подржавати привреду у примени нових технологија, као што је Индустрија 4.0. Учеснике Панела поздравили су у име Републичке привредне коморе Краљево, одељења у Чачку Горана Танасковић, а у име градског већа, обратио се Радован Јовановић ресорно задужен за привреду, запошљавање и информационо друштво.

 

После отварања, у првом блоку од пет излагања приказани су образовање и истраживања на ФТН/НТП Чачак о чему је говорио проф. др Небојша Митровић, продекан за науку и међународну сарадњу. О образовању и истраживањама на ФТН, Чачак у контексту И4.0. проф. Митровић је навео да је  ФТН увео неколико нових диспциплина из ове области а студијски програм за Мехатронику је иновиран садржајима који се односе на Индустрију 4.0. Истоверемено Факултет има неколико домаћих и међународних пројеката који имају истраживачке теме из ове области навео је Митровић. Др Иван Милићевић, ванр. проф.  говорио је о унапређењу студијских програма основних и мастер академских студија Мехатронике, што је управо одговор на захтеве Индустрије 4.0. У вези са тим проф. Милићевић је навео и неколико примера, као што су извођење лабораторијских експеримената на даљину, итд.

Асистент и докторанд ФТН Катарина Митровић говорила је на тему ИоТ систем за процену хемодијализе заснован на вештачкој интелигенцији, што представља нову генерацију интегрисаног решења за персонализовану терапију болесника са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом, посебно код деце.

 

Приказом резултата научно истраживачког пројекта,  др Недељко Дучић, доц. говорио је на тему Ливница 4.0. која се односи на интелигентни софт сензор за онлајн праћење хемијског састава истопљеног метала у процесу производње.

 

Други блок се односио на примере примене Индустрије 4.0 у привреди Чачка.

 

Прво је Предраг Драмићанин, дипл. маш. инж., власник СПП-а из Чачка приказао достигнути ниво дигитализације у својој фабрици, која производи машинске делове, подсклопове и склопове и целокупну производњу извози на западно тржиште. Они су развили свој модел МЕС-а, у чијем центру је CAD моделирање, помоћу кога се планира и управља свим пословним процесима онлaјн.

 

О Индустрији 4.0 у пракси организације Stax/9. септембар, је говорио Срђан Живков, дипл. маш. инж. Он је приказао, као део концепта Инустрија 4.0, интероперабилни модел CAD/CAM – MES – ERP. Основна карактеристика овог приступа је да се ЕРП аутоматски мења при сваким изменама у претходним фаза инжењерског пројектовања, чиме онлине функционише МЕС систем.

 

Дигитализација у пракси Vorwerk- a Чачак је тема коју је изложио Милош Божић, дипл. инг. ел. Он је приказао оргинални МЕС модел Vorwerk-a, код кога је центар управљања радним налогом производно радно место, на коме се онлине прате сви производно-технолошки параметри. Овакав приступ им омогућује производњу без шкарта, с обзиром да се ради о најважнијим деловима са аспекта безбедности који се уграђују у један аутомобил.

 

Смарт енергетика, Електроват Чачак је тема коју је изложио Дејан Јовашевић, дипл. инг. ел. Он је приказао модел ове фирме о И4.0 који они примењују у својој пракси – 4П (дигитализација, декарбонизација, децентрализација и демократизација).

 

У последњем блоку, у оквиру три излагања, Војин Вукадиновић, директор Р&Д и ИТ Металац групе, говорио је на тему: Управљање радним налогом помоћу ИоТ. Реч је о оргиналном приступу на чијој примени се ради у Металцу.


Редовни професор Машинског факултета Универзитета у Београду, проф. др Видосав Мајсторовић говорио је на две теме: Образовање инжењера за Индустрију 4.0 и  Оцена нивоа спремности индустрије у Србији за примену модела Индустрије 4.0. У првом изагању приказани су садржај и структура нових радних места у И4.0, а у другом оргинални модел за оцену спремности организације за примену Пројекта И4.0 у својој средини.

 

Основни закључци Панела 28 су: (а) ФТН и НТП представљају кључне институције за ширење образовања и истраживања о И4.0 у Моравичком округу, (б) у привреди Чачка већ данас постоје производне фирме које имају добру праксу примене И4.0 и чине језгро Индустрије 4.0 у Чачку, и (ц) са новим темама Индустрије 4.0, посебно о индустријској примени, ове организације (ФТН, НТП, МФ-Бгд)  наставиће са одржавањем наредних Панела.

 

Следећи онлине Панел о И4.0 биће одржан 23. децембра о.г. у Привредној комори Новог Сада (https://novi-sad.pks.rs/).