Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН обележена школска слава

27. 01. 2021

 

На Факултету техничких наука обележена је школска слава Свети Сава. У складу са епидемиолошким мерама, освећење славског колача, жита и вина обављено је у присуству свештеника чачанске цркве Ивана Пауновића и свештеника из Вранеша, домаћина славе наставника Весне Ковачевић, председника Савета Факултета др Ивана Милићевића, иначе будућег домаћина славе, проректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Драгана Ђурчића, представника руководства Факултета и представника студената.

Свештеник Пауновић је  члановима колектива и студентима Факултета техничких наука честитао школску славу и у својој беседи рекао да је  очување светосавског духа у српском народу, пут вере, наде, правде, поштења, праштања и међусобног поштовања,  које су како је навео, у осврту на животни пут  Растка Немањића, осликале живот Светог Саве првог српског архиепископа, ствараоца темеља образовања у Србији.

Домаћин славе, наставник енглеског језика Весна Ковачевић, говорила је о духу светосавља у њеној породици у којој је изнедрено више од 40 учитеља и наставника.

„Жеља за знањем и преношењем стеченог знања младим генерацијама је као животна линија која се протеже са љубављу и посвећеношћу у мојој породици још од 19. века и мог чукундеде Алексе Поповића, учитеља у селу Белушић код Рековца, месту у коме је радио и по коме данас основна школа носи његово име - рекла је Весна Ковачевић, и додала „дух светосавља је сада већ вековима део нашег генетског кода.“

Весна Ковачевић- потомак вишевековне учитељске  породице освежила је сећање на свога прадеду Душана Поповића, марксисту, теоретичара социјализма, преводиоца, писца, чија је занменитост потврђена  именом основне школе у Рековцу. Весна Ковачевић наставила је казивање о историјату учитељске фамилије:

„Опредељење за професију просветног радника је посебно изражено у делу породице са мајчине стране. Поред мајке, најпре учитељице, а потом професорке руског језика Јелене Ковачевић, Весна је додала да је и њен отац био учитељ и професор српског језика, просветни инспектор и директор једне школе у Ужицу.

Беседу у улози домаћина на школској слави Весна Ковачевић је закључила речима: „Моја жеља је да и на овај начин истакнем лепоту и значај наше професије  којом се поносим.“

Проректор Универзитет у Крагујевцу, проф. др Драган Ђурчић у име ректора Универзитета, Ректорског колегијума и у своје лично име честитао је колегама, студентима и свим запосленима у образовању школску славу.

У поздравном обраћању декан проф. др Данијела Милошевић  свим студентима, ђацима, просветним радницима пожелела је пуно успеха у будућем раду додајући да запослени у овој високообразовној установи негујући успомену на српског просветитеља,  са поносом настављају да следе мисију образовања младих. Милошевић је изразила жаљење што је ове године, због здравствених околности и поштовања прописаних мера, изостало традиционално окупљање колектива и гостију које је школску славу чинило посебно свечаном од почетка обележавања на Факултету 1995. године