Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Љубица Милићевић (1942-2021)

20. 05. 2021

IN MEMORIAM

Професор Љубица Милићевић

(1942-2021)

Љубица Милићевић, уважена професорка Више техничке школе Чачак преминула је  18. маја 2021 године у Чачку.

 

Допринос који је дала професорка Милићевић радећи у настави на Вишој техничкој школи, у сложеним условима, када се школа развијала је немерљив.

 

Љубица Милићевић , рођена је 22. јула 1942. године у Горачићима, општина Лучани. Основну школу завршила је у Горачићима, а затим Гимназију у Чачку 1961. године. На Машинском факултету у Београду  дипломирала је 5. јула 1966. године, на смеру Аеронаутика, група за балистику.

 

Након дипломирања радила је у предузећу ''Слобода'' у Чачку, чији је била стипендиста. Радила је у конструкционом бироу наменске производње на радном месту самосталног конструктора. То су били врло захтевни послови конструкције, дефинисања техничких услова за израду и пријем атикала наменске производње, посебно везано за испитивање могућности замене увозних материјала са домаћим. Професорка Милићевић је аутор више стручних и научних радова који су настали у овом периоду а који се налазе у архиви компаније ''Слобода'' а због природе садржаја рада нису се могли публиковати. Поред наведеног у овом периоду успешно се бавила превођењем стручних текстова са руског и чешког језика.

 

Године 1973. године почела је да ради  у Техничкој школи у Чачку, где је предавала предмете Отпорност материјала и Статистика. За успешан рад на унапређењу наставе добила је награду Завода за образовање и васпитање 1974. године.

 

Радни однос у Вишој техничкој школи засновала је  у 16. фебруара 1976. године, на радном месту асистента за предмете Техничка механика и Отпорност материјала. 1978. године изабрана је у звање предавача, а 1983. године у звање професора више школе за предмет Техничка механика. Након спајања Више техничке школе и Техничког факултета 1979. године, наставила је да ради на факултету, где је на Машинском одсеку држала  наставу из предмета  Техничка механика и Отпорност материјала. 1988. године, када је Виша техничка школа поново почела самостално да ради,  именована је за шефа Машинског одсека школе.

 

Љубица Милићевић је аутор три збирке задатака: Збирка решених задатака из Отпорности материјала, Збирка решених задатака из Техничке механике и Методичка збирка задатака из Отпорности материјала, универзитетски уџбеник.

 

За изванредне резултате у раду добила је бројна признања. Оставила је изузетан допринос у раду Машинског одсека школе, посебно у сложеним условима развоја школе, када се наставници и сарадници улагали много труда и напора да се у оскудном времену организује настава на квалитетном нивоу. Поред наставе они су борили за стварање бољих услова рада, припремали елаборате и планове за развој лабораторија и других ресурса школе.

 

Као одговорна и цењена личност професорка Милићевић уживала је најдубље поштовање свих који су је позанавали. Генерације студената и колега памте је као агилну, хуману и послу предану особу.

 

Оне мале лепе ствари којима је умела да обрадује своје најмилије, безбројни примери људскости, хуманости и колегијалности, остаће у сећању оних који су је волели и познавали, јер то је заслужено и почасно место. Остаће упамћена као изизетна личност, интелектуалац и професор.

 

Сахрана ће бити обављена у четвртак 20. маја 2021. године у 12 сати на Градском гробљу у Чачку.