Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Предавање „Изазови вештачке интелигенције“

12. 05. 2024

На Факултету техничких наука у Чачку је у четвртак, 9. маја 2024. године одржано предавање на тему „Изазови вештачке интелигенције“. Предавање је држао прoф. др Владимир Павлoвић, шеф Kатедре за математику и физику на Пољопривредном факултету Универзитета у Беoграду, програмски директор Центра за обраду података и биоинформатику, руководилац пројекта Вештачка интелигенција и дигиталне технологије у дигитално подржаној универзитетској настави и руководилац међууниверзитетске сарадње између Универзитета у Београду - Пољопривредни факултет и Централног Универзитета Северне Каролине (САД).
 
 
Проф. др Владимир Павловић је такође и научни саветник и руководилац Лабораторије за електронску микроскопију. Публиковао је преко 400 научних радова и саопштења у научним часописима и на научним конференцијама и учествовао и координирао 23 истраживачка пројекта. Проф. Павловић је и главни уредник истакнутог међународног научног часописа Science of Sintering чији је оснивач и дугогодишњи уредник био академик Момчило М. Ристић, један од најзначајнијих српских научника светског реномеа који је изуетно допринео развоју и унапређењу науке и универзитетског образовања у Чачку и коме је и било посвећено ово предавање.
 
 
Проф. др Павловић је анализирао различите наративе о вештачкој интелигенцији као и изазове нових технологија сагледаних са различитих становишта. Такође је истакнуто да поред тога што треба разумети шта је вештачка интелигенција и како утиче на промене у нашем окружењу, треба сагледати и која су њена ограничења. То се нарочито односи на системе генеративне вештачке интелигенције, чији развој утиче не само на односе унутар друштва већ покреће и многа питања у области морала, везе између ума и материје, као и природе хуманизма.