ЧАЧАНСКИ ФТН ДОМАЋИН 57. КОНФЕРЕНЦИЈЕ ETRAN

6. 06. 2013

Од 3. до 6. јуна 2013. године на Златибору је одржана 57. Конференција „ETRAN“, чији је домаћин био Факултет техничких наука у Чачку и суорганизацију Друштва за ETRAN и Електротехничког факултета у Београду. Покровитељ конференције је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. На Конференцији је учествовало више од хиљади аутора и коаутора који су презентовали више од 300 научних и стручних радова из области електронике, телекомуникација, рачунарства, аутоматике  и нуклеарне технике. Током четвородневног скупа одржано је 16 секција, пет округлих столова, одржана је годишња Скупштина Друштва за ETRAN и награђен је 21 млади истраживач.

Predsedavajuci

Конференцију је свечано отворио декан ФТН у Чачку проф. др Јерослав Живанић и председница Националног савета за науку и технолошки развој проф. др Вера Дондур. У свом обраћању декан Живанић је  потсетио да је чачански ФТН четврти пут домаћин овог важног скупа и нагласио да је континуирано окупљање професора универзитета, истраживача са института, младих истраживача и представника привреде у области електротехнике на тој традиционалној манифестацији од изузетног значаја и за науку и за привредни развој Србије, јер су, како је навео,  нашој држави потребни памет, знање и искуство, а основна улога ETRAN-а је управо да развија струку  и да утиче на привредни развој.

 

Председница Националног савета за науку и технолошки развој проф. др Вера Дондур  је указала стање науке и технолошког развоја у Србији, наводећи да се у појединим областима у односу на број становника поједини статистички параметри не разликују битније од стања у државама Европске уније.

 Nacionalni savet

У име Града Чачка, свечаном отварању је присуствовао заменик градоначелника Раденко Луковић.

 

На конференцији се традиционално награђују млади истраживачи који су  за своје истраживачке и научне резултате објављене на ETRAN-у у 2012. години добили признања. Једна од добитница признања за 2012. годину из области нових материјала је и асистенткиња ФТН-а у Чачку мр Јелена Пуреновић.

Dobitnica priznanja

-Поред тога што је добијање признања на овако важном научно стручном скупу за мене велика част, признање је својеврсни подстицај за моје будуће усавршавање, с обзиром да ћу ускоро завршити докторску дисертацију. Такође, повезивање са колегама који се баве  истраживањем материјала и размена искустава са њима је драгоцена за рад сваког истраживача.- рекла је мр Јелена Пуреновић