Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Нова рачунарска опрема из средстава Темпус пројеката за рачунарску учионицу

18. 12. 2014

На Факултету техничких наука у Чачку, у оквиру међународног Темпус пројекта INCOMING  финансираног од стране Европске уније, опремљена је једна рачунарска учионица са 30 PC рачунара и мултифункционалним уређајима, намењена студентима.

 

У име Универзитета у Крагујевцу, ФТН учествује на пројекту као партнер, а циљ је покретање капацитета за изградњу интердисциплинарних студија на свим нивоима на универзитетима у Србији, с циљем да се повећају могућности запошљавања у области информационих технологија, а у складу са потребама тржишта рада.

 

Према речима декана Факултета, проф. др Јерослава Живанића, Факултет партиципирајући у међународним пројектима, активно учествује у свим сферама техничких наука, наглашавајући значај осавремењивања опреме и присуства људи који су на прави начин посвећени послу.

 

 

“Значајна средства за опрему су добијена захваљујући раду наших професора на међународним пројектима као што је актуелни ТЕМПУС пројекат NeReLa (Изградња мреже удаљених лабораторија за јачање сарадње универзитета и средњих стручних школа), али и у оквиру неких дугих. Укупна средства која је добио наш факултет у лабораторијској и рачунарској опреми  по основу Темпус пројекaта износе око 230 хиљада евра. Информационе технологије доживеле су експлозију у свету, а и код нас, а да бисмо све пратили на одговарајући начин морамо имати савремену опрему”, изјавио је декан овог факултета.

 

У оквиру пројекта INCOMING, захваљујући коме је је опремљена рачунарска учионица, професорка која је задужена за овај пројекат у име Факултета техничких наука је др Данијела Милошевић. Према њеним речима сви професори су спремни и за наредне пројекте.

 

“Пројекат INCOMING је један од тренутно актуелних међународних пројеката на нашем факултету, који се бави развојем интердисциплинарних студијских програма. Мастер студије за информационе технологије се тренутно развијају на Факултету техничких наука у оквиру овог пројекта који је заслужан за опремање нове рачунарске учионице која сада броји 30 рачунара. У питању је најновија опрема која ће служити свим студијским програмима на Факултету. Осим овог, имамо још један актуелни пројекат у оквиру кога је акценат стављен на сарадњу Факултета и привреде.”, рекла је је професорка Милошевић.

 

 

Руководилац ТЕМПУС пројекта NeReLa чији је координатор Универзитет у Крагујевцу, професорка Факултета техничких наука, др Радојка Крнета, овом приликом је истакла да је циљ унапређивање инжењерских студија у Србији увођењем у наставу даљинских експеримената, као и јачање сарадње универзитета и средњих стручних школа.

 

“Актуелни пројекат започет је децембра 2013. године и један је од укупно два пројекта које је крагујевачки универзитет добио као координатор, а наш факултет је у највећој мери реализатор. Пројекат NeReLa има за циљ да учешћем четири највећа универзитета у Србији успостави мрежу удаљених инжењерских лабораторија за шта је већ потписан уговор”, још је нагласила професорка Крнета.