Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Живот и дело српских научника

3. 04. 2015

На Факултету техничких наука у Чачку у петак, 3. априла 2015. године приређена је промоција едиције књига „Живот и дело српских научника“. Истраживачко-издавачки пројекат „Живот и дело српских научника“  покренула је Српска академија науке и уметности почетком 90-тих година прошлог века, а промоција целокупне едиције организована је поводом објављивања 14. књиге. Едиција је посвећена научницима из области природно математичких, медицинских и техничких наука, који су резултатима свога рада значајно задужили нашу науку и оставили неизбрисив научни рад и допринели њеном угледу у свету. Систематичан приступ проучавања живота и рада познатих преминулих научника осликава не само њихов допринос у областима којима су се бавили већ и њихов начин живота, однос према према породици, пријатељима, сарадницима,  окружењу... Описане су карактерне особине ових знаменитих људи, њихове навике, осећања. Посебну пажњу завређују научници из раног периода настанка нове српске државе који су, руководећи се јаким патриотриским осећањима, имали важну просветитељску улогу у школовању кадрова значајних за развој земље. 

 


 

О идеји да се приступи проучавању  живота и рада познатих српских научника и објави едиција књига говорио је уредник едиције академик Владан Ђорђевић, који је том приликом декану Факултета проф. Живанићу уручио поклон-књиге које је факултетској библиотеци  даровала Српска академија наука и уметности.  Осврт на живот и рад  српског научника Атанасија Николић,  професора и првог ректора Лицеја говорио је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић.О научнику Миленку Шушићу, једном од пионира нуклеарних наука у Србији, некадашњем редовном члану Српске академије наука и уметности говорили су академик Миљенко Перић и др Алекса Маричић, професор емеритус, који је имао част да сарађује са Миленком Шушићем.

Академик Иван Гутман, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу излагао је о раду и животу научника Татомира Анђелића, математичара и астронома, иначе рођеном у селу Бечањ код Чачка.

 

Од 1996. године до данас објављено је 14 књига у којима су садржани подаци за око 160 научника, а у плану је да се опишу живот и дела за око 200 научника српског порекла. 

 

Промоцији су присуствовали професори факултета, представници Града Чачка, представници културних установа.