Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Конференција ФТН у Београду о рециклажи

4. 12. 2018

Велико интересовање за иновативна рециклажна решења представника ФТН.

Српска асоцијација за рушење, деконтаминацију и рециклажу уз суоорганизацију Факултета техничких наука у Чачку, организована је у Сава центру у Београду друга конференција на којој су учествовали представници академске заједнице, министарстава, локалних самоуправа, привреде и удружења, а циљ је био  да се успостави веза између образовних институција, привреде и јавних институција како би се све оно што се у науци ради реализовало у пракси.

Факултет техничких наука у Чачку похвалио се бројним иновативним решењима које су осмислили студенти, о чему је приликом званичног отварања конференције говорио декан ФТН проф. др Небојша Митровић. Једна од идеја која је најављена на конференцији је постављање лежећих полицајаца од рециклираних материјала. 

Др Неда Николић, доцент на Катедри за индустријски менаџмент изложила је  пројекат из области грађевинског отпада и његове употребе као нове сировине.

„У мају ове године је започет пројекат са ОШ `Вук Караџић` где су ученици који су учествовали у анкетирању одредили локацију за коју су сматрали да је  најризичнија на путу од куће до школе. Касније су уследиле законске процедуре, почевши од препоруке локалне Комисије за безбедност у саобраћају до одобрење града Чачка. Нашли смо алтернативу кроз идеју да се простор око факултета, односно универзитетска четврт, прогласи иновационом зоном, где би смо могли на бржи начин да пројектујемо наше идеје. До Нове године ће бити реализован један лежећи полицајац на локацији од Студенског дома ка факултету. Ми смо направили један мултидисциплинарни тим, где смо укључили архитекте, грађевинце и менаџере и тиме покушавамо да грађевински отпад уврстимо у индустријски дизајн. Лежећи полицајац биће са соларним панелима у пакету са 3Д пешачким прелазом. Он ће представљати илузорни приказ треће димензије речи `стоп`, што ће возачима изгледати као препрека и навешће их да стану. Мислимо да је веома корисно, а од реакција корисника, зависиће и постављање будућих лежећих полицајаца на другим местима у граду”, реклa је др Неда Николић.

Првог дана на конференцији радове су излагали студенти и професори  са домаћих факултета, док су  другог дана учествовали гости из иностранства међу којима и председник Европске комисије за рециклажу, деконтаминацију и рушење (EDA)Fransoa Cobo .