Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Интеграција две установе високог образовања - велика академска породица

6. 11. 2019

Висока школа техничких струковних студија у Чачку и Факултет техничких наука у Чачку биће велика академска породица са лепезом студијских програма од основних струкових и основних академских до мастер струковних и докторских академских студија. Реформе високих школа у целој Србији подразумевале су груписање или у академије високих школа или интеграције са факултетима који имају сродне студијске програме. Критеријуми за одлучивање Националног савета за високо образовање били су превасходно територијална припадност, компатибилност студијских програма, као и заједнички кадровски и технички ресурси који ће допринети квалитетнијем образовању студената.

Влада Републике Србије донела је Одлуку о спајању уз припајање Високе школе техничких струковних студија Чачак Факултету техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу са ступањем на снагу од 12. октобра 2019. године, а разлози су, како је у Одлуци наведено, допринос ефективнијим, ефикаснијим и економичнијим циљевима високог образовања.

У пракси ова одлука ће значити да ће Факултет техничких наука у Чачку имати и струковне и академске студије, да ће студенти струковних студија студирати по започетим студијским програмима, наставним плановима, условима и правилима студирања прописаним Законом о високом образовању. Корист за студенте огледаће се  у ширим могућностима како у наставним тако и у ваннаставним активностима. Очекује се да ће то бити велики тим квалитетних младих људи који ће са дипломом струковних или академских студија моћи успешно да одговоре на захтеве привреде.

Новина је што ће на дипломама студената струковних студија убудуће писати Факултет техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу.

Наставници и остали запослени радиће као до сада, уз могућност да у складу са потребама наставе и личним афинитетима имају могућност да професионално напредују. Административна усаглашавања у стручним службама међу колегама су почела, а за евентуалне дилеме добиће се инструкције од надлежних институција.

Никако се не сме заборавити  да је високо образовање у Чачку почело 1960. године  оснивањем тадашње Више технике, а сада Високе школе техничких струковних студија. Следеће године као јединствена „кућа“ биће обележена два јубилеја:  60 година постојања струковних и 45 година постојања академских студија у Чачку.

Да подсетимо, кроз деценије, у читавој држави више пута су биле реформе на свим нивоима образовања па и у високом. Такође, више пута су се догађале статусне промене високообразовних установа.

Заједнички циљ студената и запослених као велике академске породице је да се у складу са потребама тржишта рада образују што квалитетнији кадрови који ће одговорити на савремене захтеве привреде.