Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Свечано обележен Дан ФТН

19. 11. 2019

Свечаном академијом и промоцијом дипломираних студената, обележен је Дан Факултета техничких наука у Чачку и 44 године постојања и успешног рада. У школској 2018/2019. години на ФТН-у диплому је стекло 120 студената основних студија, 23 студената интегрисаних академских студија, а 41 кандидат је дипломирао на мастер академским студијама. Одбрањене су две магистарске тезе и три докторске дисертације. Најбољи дипломац и студент генерације је Марина Крушчић, дипломирани инжењер менаџмента која је студије завршила са просечном оценом 9,39. Марина Крушчић је носилац награде из Фонда „Проф. др Миливоје Урошевић“.  Награде Факултета додељене су и дипломцима који су били најуспешнији на студијским програмима:

на студијском програму Информационе технологије најбољи дипломац је  Александар Ћирић , На Електротехничком и рачунарском инжењерство, модул: Електроенергетски системи је Филип Лукић коме је припала награда „Александар Аврамовић“. Најуспешнији на студијском програму Мехатроника је Аднан Гичевић, а на петогодишњим Интегрисаним академским студијама Техника и информатика Факултет Милош Парезановић, мастер професор технике и информатике.

Факултет је определио награде и за чланове тима који су освојили прво место у општем знањуиз менаџмента и економије на овогодишњој Менаџеријади и електријади:

Ивани Гудурић

Бојани Бабић и

Марији Ковачевић.

Поред факултетских,  награде су студентима доделиле и компаније: Comtradeје наградио Александра Ћирића и Ђурђу Танасковић најуспешније на Информационим технологијама, Енергопројект  високоградња а.д. Марину Крушчић са Инжењерског менаџмента и Електроват је наградио Фалипу Лукићу, најбољег на Електротехничком и рачунарском инжењерству.

У поздравном обраћању декан ФТН проф. др Данијела Милошевић осврнула се на резултате постигнуте у протеклој школској години рекавши да је протекла година била више него успешна, а рад факултета био је усмерен на јачању сарадње са привредом.

— Привреда је јако битан актер јер се ту запошљавају наши дипломци, а постоји још један разлог зашто нам је привреда примат, то је зато што су експерти из привреде били укључени у наставу и наше студијске програме. У протеклој школској години имали смо веома значајне резултате, велики број пројеката, 26 пројеката ресорног Министарства за науку и просвету, девет пројеката из области развоја високог образовања у оквиру кога су унапређена 33 предмета за разне студијске програме, шест међународних пројеката.  Организовали смо програм преквалификација у ИТ сектору где смо постигли запажен резултат јер је запошљивост била 43 одсто. Такође, факултет је један од четири факултета који учествују у студијском програму мастер 4.0 ИТ који је је препознат као мастер програм од националног значаја и који такође финансира Влада Србије. Такође, наредне године настављамо да ојачавамо везу са школама и привредом, а почињемо реализацију програма Еурека – научно истраживачки пројекат где ћемо заједно са Универзитетском дечјом клиником радити на једном новом трогодишњем пројекту. Започињемо и трогодишњи пројекат за подизање капацитета високог образовања, где ћемо радити са универзитетима из Русије и Казахстана, а добили смо пројекат мобилности са универзитетима у Кини — рекла је проф. др Данијела Милошевић.

Декан је и подсетила на успешну сарадњу факултета са привредним субјектима и фирмама, истичући сарадњу са компанијама Comtrade и Vtool. Захваљујући кадровима који се школују на ФТН ове две компаније отвориле су канцеларије у Чачку у којима су запослени дипломци ФТН.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије свечаности је присуствовао државни секретар др Душан Кићовић. У поздравном обраћању Кићовић је пренео честитке министра просвете Младена Шарчевића и указао на значај и допринос Факултета техничких наука у Чачку на мапи високообразвних установа у Србији.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић рекао је да је ФТН један од кључних факултета у пољу информационих технологија, поручивши студентима да су изабрали прави факултет јер, како је рекао,  живимо у доба експанзије овог сектора. Ректор је додао да је након спајања са Високом школом, Факултет техничких наука у Чачку постао највећи факултет у оквиру Универзитета.

 — Ово је време када техничко-технолошке науке доживљавају свој процват. По први пут имамо људе из технике који коначно могу да нађу брзо посао. Мислим да на бироу после дуго времена немамо ниједног незапосленог инжењера, што је јако битно. Мислим да Чачак предњачи по својој предузетности, ту је Start up центар, Научно технолошки парк и окружење је добро за развој младих кадрова, технике и технологије — рекао је Филиповић, подсетивши да је као доцент, у својој младости, 1999. и 2000. године почео први пут да ради на ФТН-у,  и да га то веже за Чачак.

Како се могло чути на свечаности, наредне године ФТН очекује акредитација нових студијских програма али и реакредитација постојећих, што ће донети модернизацију свих предмета и програма које факултет нуди.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић честитао је студентима успешан завршетак школовања, пожелевши им пуно успеха у даљем професионалном развоју, наводећи да ће Град Чачак учинити све да поправи привредни амбијент и омогући младима да се остваре у свом граду.

-Отварањем иностраних и домаћих компанија, са знањем стеченим на ФТН уз Научно технолошки парк и центарStart up, имаћете могућност да останете у Чачку, да све оно што сте научили пренесете у својим фирмама или у другим компанијама и да се на тај начин остварите у свом граду, поручио је дипломцима Тодоровић. Градоначелник је додао да ће следеће године у оквиру Факултета техничких наука бити обележено јубиларних 60 година постојања струковних и 45 година постојања академских студија.

За успешну сарадњу, Факултет је доделио плакету Компанији Vtool, која је осим запошљавања дипломаца ФТН донаторством помогла опремање лабораторије за рачунарско инжењерство и тако допринела побољшању услова рада студената и запослених. Захвалнице су уручене Компанији Дунав осигурање, чачанском предузећу Атеник комерц, Градској управи за друштвене делатности  Граду Чачку. Захвалница се додељује Техничкој школи „Јован Жујовић“ из Горњег Милановца, Техничкој школи у Пожеги.

Теслина научна фондација из Филаделфије као резултат успешне сарадње и афирмације „Теслиног народа“ доделила је три златне медаље: Факултету техничких наука, Филипу Лукићу, најуспешнијем студенту Електротехничког и рачунарског инжењерства и чачанском предузећу „Електроват“.

 

Поводом дана ФТН јубиларне награде добили су запослени који су у овој години завршили радни век и запослени који су навршили 40, 30, 20 и 10 година рада на Факултету.

 

У културно уметничком програму наступили су студенти ФТН: Катарина Дисић, Љубисав Марић, Милица Радојичић, Бојан Вуковић као и тапаниста Горан Петровић, млади глумац Реља Богићевић и глумац Баћко Букумировић.