Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Ректор Универзитета у Крагујевцу у посети Факултету техничких наука

2. 02. 2021

На састанку уприличеном поводом радне посете Чачку, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и проректор проф. др Драган Ђурчић разговарали су са деканом Факултета техничких наука проф. др Данијелом Милошевић и члановима Деканског колегијума о унапређивању сарадње установа високог образовања и привреде са циљем да се што бољим и ефикаснијим образовањем  кадрова одговори на захтеве различитих привредних делатности не само у Чачку већ и у градовима у окружењу. Било је речи и о могућностима унапређивања квалитета наставе уз веће учешће стручњака из привреде, научним скуповима које организују те високообразовне установе и  позиционираношћу научних часописа у издању чачанских факултета.

Ректор Филиповић је најавио реализацију иницијативе Универзитета да се формирају Савети послодаваца у свим градовима у којима су факултети овог Универзитета.

-Савети послодаваца из области технике, пољопривреде, туризма,  хотелијерства, економије и других области спремни су да улажу у високо образовање будућих кадрова, стипендирањем и другим видовима сарадње- рекао је ректор и потврдио спремност свих 12 факултета да студијске програме на свим нивоима студија креирају у складу са потребама тржишта рада.

Декан Факултета техничких наука у Чачку проф. др Данијела Милошевић  говорила је о новоакредитованим студијским програмима основних академских студија и похвалила сарадњу Факултета са привредницима. Милошевић је изразила спремност чачанског  Факултета  да учествује у реализацији нових  студијских програма у партнерству са другим факултетима из академске породице Универзитета у Крагујевцу.

У осврту на интеграцију некадашње Високе школе техничких струковних студија са Факултетом техничких наука ректор Филиповић је рекао да је према броју студената чачански ФТН најбројнији факултет са највише студијских програма на крагујевачком Универзитету.

Посебно је била занимљива посета  чачанској компанији „Унипромет“, једној од најуспешних у Србији у чији напредак је уграђено знање наследника фирме, иначе дипломаца Факултета техничких наука у Чачку.

Оснивач и домаћин састанка Милисав Новичић у име својих наследника којима је поверено управљање компанијом, изразио је спремност инвестирања у будуће кадрове који су потребни том предузећу.

-Желимо да стипендирамо будуће инжењере који ће по завршетку студија радити у нашој фирми. Образовање је процес у који се мора улагати- закључио је Новичић додајући да ће уз подршку привреде будућим академцима у току студија и добре услове рада, млади остати у Србији.