Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Почела сарадња Huawei ICT Академије и Факултета техничких наука у Чачку

1. 06. 2021

Студенти  ФТН ће стицати додатна знања о вештачкој интелигенцији!

Факултет техничких наука у Чачку je  први факултет који ће у сарадњи са Huawei ICT Академијом у редован програм укључити предавања о вештачкој интелигенцији, што ће омогућити да 90 студената буде у току са новим трендовима и изумима. Компанија Huawei Technologies и Факултет техничких наука у Чачку почели су заједнички пројекат акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева. Ова сарадња је део стратешког договора између Универзитета у Крагујевцу и једне од највећих технолошких фирми у свету од 2018. године.

Генерални директор компаније Huawei Technologies у Србији, Chen Chen састао се са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, проректором Универзитета у Крагујевцу проф. др Драганом Ђурчићем, деканом Факултета техничких наука проф. Данијелом Милошевић и професорима Факултета. Представници компаније Huaweiовом приликом посетили су Научно технолошки парк у Чачку.

Chen Chenје истакао да је програм развијен за карактеризацију урбане мобилности посебно занимљив компанији Huawei која је усредсређена на аналитику података из бежичних комуникационих мрежа.

„Наставицћемо да укључујемо своје ресурсе у образовање на Факултету техничких наука у Чачку. Huaweiје у почетку тежио да подржи студенте и образовање уз подршку такозваних SEED-s, студијских путовања, у Кину. Међутим, модули за обуку HAINA споразума који ће ускоро бити представљени увешће студенте у најсавременије азијске технологије и обезбедиће им материјал који је прилагођен потребама тржишта", истакао је Chen Chen.

 

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, изразио је велику захвалност компанији Huawei као и професорима и сарадницима са Факултета техничких наука на томе што се међу еминентним градовима и факултетима у Србији који образују кадрове за информационе технологије нашао и град Чачак.

"Наш факултет је данас и званично добио могућност за покретање акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева, а све то је резултат великог рада и труда наших професора и стручњака. Изузетно је важно да се наш Факултет и даље развија, али и да односи Кине и Србије и у овој области иновационих технологија и вештачке интелигенције напредују. Ово је велики дан за Факултет у Чачку, сам Чачак, али и цео регион", рекао је Тодоровић.

 

Према речима декана Факултета проф. др Данијеле Милошевић, партнерство са Huawei ICT Академијом омогућило је да до сада три наставника буду сертификована у области вештачке интелигенције и машинског учења, тако да сада материјале које су они користили на Академији могу да примене у оквиру предмета које реализују.

 

"Студенти четврте године на предмету Складишта података и откривање знања већ су у прилици да уче директно из материјала који су власништво Huawei Академије и подразумевају најновија иновативна решења за примену вештачке интелигенције. Huawei ICT Академија сада омогућава, како студентима тако и  наставницима да похађају курсеве по избору бесплатно и тиме стекну сертификате који представљају и декларишу додатно знање које је корисно за индустрију и за њихово запослење", истакла је проф. Милошевић.

Декан је овом приликом подсетила на универзитетске напоре и истраживачке пројекте у којима је ова образовна установа постигла међународно признате успехе попут развоја здравствене роботике и ИТ решења, истраживања и примене апликација вештачке интелигенције за услужну и производну индустрију.

Huawei помаже у пласирању програма HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) на универзитету, који може да постане и акредитовани предмет, посебно користан за обуку студената инжењерства. Више од 90 студената имаће прилику да учи о новим могућностима на пољу Big Data технологије и вештачке интелигенције који су у вези са следећом генерацијом уређаја за мрежу и 5G технологијом. Компанија пружа обуку професорима о HAINA темама на универзитету, као и о алатима неопходним за стицање практичног знања поред образовних материјала, док је образовна институција на себе преузела инфраструктуру и одржавање.

Програм Huawei ICT Академије основан је 2013. године у Кини и од тада се релизује у више од 70 земаља широм света.