Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Запослени Факултета техничких наука у Чачку у стручној посети суперрачунару VEGA у Марибору

21. 09. 2022

У оквиру међународне летње школе отворене науке под називом „Open Science Summer School at the University of Maribor Library", која је одржана у периоду од 12. до 16. септембра 2022. године, запослени Факултета техничких наука у Чачку боравили су у стручној посети Универзитету у  Марибору. Истраживачи са ФТН у Чачку имали су прилику да посете Институт за информационе науке у ком се налази суперрачунар Vega, један од најмоћнијих рачунара у Европи са максималним перформансама од 10,1 петафлопса.  Овај суперрачунар значајно повећава рачунарске капацитете у Словенији и Европској унији, помажући истраживачима, као и другим корисницима у јавном и приватном сектору да се такмиче на глобалном нивоу у стратешким областима, као што су вештачка интелигенција, напредна аналитика података, персонализована медицина, борба против климатских промена и развој нових материјала. Представљен је ток развоја суперрачунарског система који је финансиран кроз национални пројекат надоградње истраживачке инфраструктуре “HPC RIVR” и европски пројекат EuroHPC Joint Undertaking. Према речима доцента Уроша Пешовића, делегацији ФТН у Чачку значило је што су осим техничких карактеристика суперрачунара, представљени и међународни позиви кроз које је могуће аплицирати за коришћење ресурса суперрачунара у истраживањима.
 

Учесница овогодишње летње школе отворенe науке Слађана Ђурашевић, истраживач-сарадник на Факултету техничких наука у Чачку, истиче задовољство учешћем у овом пројекту и каже да  отворена наука није само отворен приступ научним публикацијама већ и доступност резултата истраживања кроз дигиталне репозиторијуме и отворен приступ истраживачкој опреми, а што је и један од захтева у оквиру апликација за Horizon Europe пројекте.
 


Летња школа отворене науке организована је за истраживаче са циљем да се упознају са концептом отворене науке, кроз низ предавања професора са универзитета из Белгије, Италије, Литваније, Уједињеног Краљевства и Словеније.