Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенти ФТН Чачак на размени у Италији и Румунији у оквиру програма Еразмус+

13. 10. 2023

Студенти Факултета техничких наука у Чачку, Викторија Урошевић, Јанко Живаљевић и Тамара Луковић, боравили су у летњем семестру 2022/2023. школске године на размени у оквиру Еразмус+ програма на универзитетима у Италији и Румунији.

Викторија Урошевић, студенткиња друге године и Јанко Живаљевић, студент треће године Информационих технологија на ФТН Чачак, одабрали су да један семестар проведу на Универзитету у Бреши, Италија.

 

Јанков мотив да се пријави за Еразмус+ програм мобилности био је жеља за стицањем искуства студирања у иностранству.

„Мотиви за пријаву су били пре свега жеља за боравком у иностранству као и стицање нових искустава. Одувек су ми биле занимљиве приче наших студената који студирају у иностранству, па сам и ја хтео у томе да се опробам бар на један семестар“, каже Јанко Живаљевић.

Викторија истиче да студенти током пријаве за програм и за време трајања програма имају сву неопходну подршку.

„Сваки корак је био детаљно објашњен, а координатори на нашем факултету, као и канцеларија у Крагујевцу, су увек били доступни за сва питања и подршку. Страним студентима су доступни смештај, менза, као и бесплатан градски превоз. Било нам је понуђено да бесплатно похађамо курс италијанског језика, што је доста значило за остатак боравка и свакодневну комуникацију. Такође, постоји и посебна организација која се бави организовањем догађаја посебно за студенте са мобилности. Професори су били врло пријатни и увек доступни“, рекла је Викторија Урошевић.

 

 

Тамара Лукић, студенткиња четврте године студијског програма Информационе технологије на ФТН Чачак, боравила је у току летњег семестра на Политехничком универзитету у Темишвару, Румунија. Тамара каже да је ово за њу било дивно искуство током ког је створила нова пријатељства и путовала, као и да ће се сигурно поново пријавити за размену.

 

 

„Поред тога што сам стекла нова пријатељства, са неким људима сам остала у контакту и јако су ми драги, путовала сам, видела како изгледа живот у другој земљи, научила мало и њиховог језика. Ово је било неописиво и незаборавно искуство, сигурно ћу да поновим и жао ми је што пре нисам имала храбрости да направим овакав корак“, закључује Тамара.

 

 

И Викторија и Јанко се слажу са Тамаром да је Еразмус мобилност незаборавно искуство, које искрено препоручују својим колегама и за које су сигурни да ће га још једном поновити у току студија.

„Свима бих препоручила да се пријаве на овај програм јер је то једно велико искуство. Пружа много шанси за путовање, упознавање и развијање личности. Овим искуством не учите само о другој култури већ је и живите“, каже Викторија.

„Најбољи, најлепши и најкориснији су, по мом мишљењу, сви људи које током размене упознате. Они вас инспиришу на неке нове животне одлуке или промене. Оно што је такође лепо јесте сусрет са новом културом и новим језиком на који се, у случају Италије, врло лако навикнете. Планирам да се поново пријавим на програм, током мастер студија", додаје Јанко.

 

 

Универзитет у Бреши и Политехнички универзитет у Темишвару су само неки од иностраних универзитета са којима ФТН има дугогодишњу сарадњу, а чији су студенти, такође, боравили на ФТН у оквира програма студентске размене.