Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

IN MEMORIAM Проф. др Славољуб Јанда (1931-2023)

11. 10. 2023

 

 

IN MEMORIAM
Проф. др СЛАВОЉУБ ЈАНДА

 

Комеморација проф. др Славољубу Јанди одржана је у среду, 11. октобра 2023. године на Факултету техничких наука у Чачку.
 
Комеморативни скуп отпочео је обраћањем декана Факултета техничких наука у Чачку, проф. др Данијеле Милошевић и позивом на минут ћутања.
 
„Затворила се једна књига изузетно богатог садржаја, књига пуна добрих и племенитих дела. Престало је куцати једно велико срце, срце цењеног универзитетског професора, господина, и изнад свега, великог човека“, рекла је проф. др Данијела Милошевић.
 
О животу професора, од малог Славољуба до професора Јанде, говорила је проф. др Драгана Бјекић.
 
„Професор Јанда је рођен 1. фебруара 1931. године у Ваљеву, у коме су дом свили његова мајка Ружица и отац Војислав, професионални музичар, који је пун истраживачког духа кренуо из Чешке да се пријави на конкурс за члана војног оркестра у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Професор Јанда одрастао је на периферији Ваљева са сестром Аном, којој је тепао Анчица. Био је врло радознало дете, и остао је радознало дете до краја“, рекла је проф. др Драгана Бјекић на почетку свог обраћања.
 
Својих почетака у фабрици ЦЕР и вишедеценијске сарадње са проф. Јандом,  присетио се и проф. др Сретен Поповић.
 
„Трудио сам се да га добро разумем, а он није жалио труда да ми у свему помогне. Касније сам схватио да му је то била једна од карактерних особина која га никада није напуштала. Велика је штета за све нас што такви људи морају да остаре и оду са овога света“, казао је проф. др Сретен Поповић.
 
О професору Славољубу Јанди на комеморативном скупу говорио је и његов студент и асистент, а данас проф. др Мирослав Бјекић.
 
„Требало је имати срећу и разговарати са професором. И у вези са струком и ван ње. Није наметао своје мишљење. А када га је неко нешто питао, имао је шта да чује и научи од професора. Толико тога сам научио од њега, како је неопходно бити систематичан, радити без журбе, са контролисањем свих корака“, присетио се проф. др Мирослав Бјекић.
 
Професор Јанда, како су га сви звали, остаје упамћен као човек ком се могло безрезервно веровати, као неко ко је увек спреман за разговор. Уживао је углед и поштовање свих оних који су га познавали. Научни допринос, али и педагошки приступ раду професора Славољуба Јанде остаће трајно уписан у историју факултета. Од професора су се опростили чланови породице, пријатељи, колеге и студенти, поносни што су га познавали.