Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Обележено 160 година од рођења Николе Тесле

11. 07. 2016

У оквиру манифестације поводом обележавања 160 година од рођења Николе Тесле, Факултет техничких наука у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању, чачанском Техничком школом Чачак и Градом  Чачком, приређен је програм који је реализован на две локације. Регионалном центру ФТН је представио Теслине експерименте и патенте, кроз које су посетиоци имали прилику да се упознају са животом и радом нашег научника.

- У програм обележавања 160 година од рођења Николе Тесле укључиле су се три институције које раде у области образовања. Једна од максима која прати Николу Теслу јесте да је Тесла за сва времена и све генерације. У овом простору смо, следећи ту максиму, организовали радионице, упознавања са елементарним и нешто вишим експриментима Теслиног рада. Посећеност је изузетно велика што нам је посебно драго. Након експеримената приређена су предавања професора др Јована Цветића са Електротехничког факултета из Београда и проф. др Јерослава Живанића са Факултета техничких наука у Чачку – рекао је декан ФТН Небојша Митровић, који је подсетио на богату заоставштину Николе Тесле, на преко 800 научних открића и преко 40 патената.

 

Tesla

 

Професор Техничке школе Милош Васиљевић, иначе некадашњи студент ФТН,  каже да је циљ обележавања дана рођења Николе Тесле да се младим али и старијим суграђанима представи и приближи научни рад Николе Тесле из области електротехнике.

-Желимо да и на овај начин заинтересујемо наше најмлађе суграђане и будуће ученике за разне теме из области електротехнике кроз интересантне и пригодне експерименте. У нашој школи се трудимо да ученицима и током наставе приближимо значај Теслиног рада, да сачувамо сећање на нашег научника који је дао велики допринос човечанству захваљујући коме свет данас изгледа овако како изгледа, рекао је професор Васиљевић. Да наши ученици итекако имају вољу и жељу да и поред наметања скарадних вредности и даље уче и раде сведоче ученици Техничке школе који су представили 3Д штампач и паметну кућу, пројекте на којима су радили годину дана. Према оцени професора, то је доказ да се наши млади суграђани итекако проналазе у електротехници и да су оспособљени да самостално направе конкретне ствари.

 

Tesla


Постер | Презентација др Цветић