Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Израђени елаборати енергетске ефикасности за две јавне установе

18. 07. 2016

Након прошлогодишње израде елабората за енергетску ефикасност  за две стамбене зграде, Град Чачак је посредством Градске стамбене агенције ангажовао тим стручњака са Факултета техничких наука да уради елаборате о енергетској ефикасности две јавне установе: Дом здравља и Техничку школу.

 - На овај начин ФТН је жели да допринесе у остваривању енергетске ефикасности јавних објеката. У овом случају ради се о Дому здравља и Техничкој школи. Оба ова објекта су енергетски неефикасна , а највише енергије се троши због лоше изолованих зидова, слабе столарије, преко кровова, подова.- рекао је продекан за наставу ФТН-а др Милан Плазинић, који је истакао да се у елаборату, поред анализе постојећег стања налази и предлог мера шта треба урадити како би се енергетска ефикасност подигла за бар два нивоа.

Стручна сарадница у Градској стамбеној агенцији Бранкица Јелић као илустрацију, издвојила је податак да се због неефикасности у објектима потроши 2,6 пута више енергије него што је то дозвољено нормама. Директор Дома здравља др Александар Пајовић подсетио је да је зграда Дома здравља изграђена седамдестих година када се није водило рачуна о енергетској ефикасности, али да се данас ситуација променила, јер енергенти више нису тако јефтини.

-Следећи потез је да дођемо до средстава како би се све то побољшало. Студија нам омогућава да конкуришемо за средства, углавном код међународних донатора и у сарадњи са Градом Чачком како би стање поправили, најавио је Пајовић.

Како је најављено из Градске стамбене агенције, наставиће се са израдом енергетских пасоша у области јавног сектора, вероватно објеката вртића или школа.

 

GSA