Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

УСПЕШАН НАСТУП ФТН ЧАЧАК НА 60. КОНФЕРЕНЦИЈИ ЕТРАНа / 3rdCONFERENCE IcETRAN

21. 07. 2016

У периоду од 13. до 16. јуна 2016. године на Златибору је одржана 60. Конференција ЕТРАНа и трећа међународна конференција IcETRAN. Током конфeренције обележен је значајан јубилеј Друштва за ЕТРАН и настављена традиција бројног учешћа истраживача ФТН-а на овој најстаријој националној научној конференцији која је посталаи значајнамеђународнасмотрапрезентација најновијих истраживања у 16 секција које обухватају све области електротехнике и рачунарства (http://etran.etf.rs/index.html).

За изузетан допринос развоју Друштва и остваривању циљева ЕТРАН-а Факултету техничких наука у Чачку је додељено највише признање Дилома заслужног члана ЕТРАНа, које је добило укупно дванаест најеминентнијих института и факултета из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. На свечаној седници Скупштине титуле заслужног члана Друштва за ЕТРАН су додељене и наставницима ФТН Чачак: проф. др Милићу Ђекићу, проф. др Јерославу Живанићу и проф. др Небојши Митровићу.

 

Etran FTN

 

Током конференције поводом јубилеја 160. год. рођења Николе Тесле одржано је и пленарно предавање Теслино обртно магнетско поље и развој електричних машина,а у склопу даљих припрема новог Конкурса за научноистраживачке пројекте ресорног Министарства науке и  округли сто Актуелна питања технолошког развоја Србије.

У оквиру међународне конференције IcETRAN одржана је панел дискусија Networking Online Experimentation о новим приступима образовања у електротехници путем удаљених експеримената, а као резултат истраживања на Темпус пројекту NeReLaчији је координатор др Радојка Крнета.

На  55 сесија током четири дана презентована су секцијска предавања по позиву чији аутори су истраживачи из света и земље, као и преко 300 научних радова аутора из тридесетак земаља Европе и Америке. Др Владимир Младеновићје одржао секцијско предавање по позиву на секцији за Електрична кола и обраду сигнала.

Наставници и сарадници ФТН-а су учествовали са око четрдесет ауторстaва на двадесет радова.Током церемоније свечаног отварања додељене су награде за најбољи рад младог аутора у 2015. години:

- на секцији за Електроенергетику асистенту Драгану Ћетеновићу,

- на секцији за Метрологију Михајлу Татовићу студенту докторских студија ЕРИ на ФТН Чачак.

 

 

И ове године је настављена традиција додељивања награда ауторима научних радова реализованих у лабораторијама ФТН-а. У категорији најбољих радова на секцији за Рачунарску технику награда је додељена раду који је саопштио асисент  Жељко Јовановић,а реализован је кроз сарадњу ФТН Чачак и Електронског факултета у Нишу. Честитке иду и групи аутора са Војно-техничког института у Београду и ФТН Чачак, лауреатима награде за најбољи рад на секцији за Нове материјале, реализован у оквиру докторских академских студија ЕРИ на ФТН Чачак.

Током конференције је одржан и састанак декана свих електротехничких факултета са простора бивше Југославије на којем су дискутовани актуелни и будући модалитети научне и стручне сарадње између ових институција.