Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

61. Међународни сајам технике и техничких достигнућа

17. 05. 2017

На Београдском сајму свечаним отварањем у понедељак 15. маја 2017. године почео је 61. Сајам технике и техничких достигнућа на коме међу 35 научноистраживачких установа и институција под покровитељством Министарства науке, технике и технолошког развоја учествује Факултет техничких наука у Чачку. Под слоганом „Темпо будућности“ сајам је отворио потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Посетиоцима ће бити представљена достигнућа у секторима електроенергетике, термотехнике, телекомуникација, енергетске, и кућне електронике, климатизација, грејања и хлађења и логистике. Свечаном отварању Сајма на коме учествује више од 500 домаћих и страних излагача из 30 држава присуствовала је продекан за науку и међународну сарадњу проф. др Данијела Милошевић.

 

Сајам технике 2017

 

-Министарство просвете, науке и технолошког развоја омогућило је представљање установа и институција које су учествовале у пројектима технолошког развоја, основних и интердисциплинарних истраживања у претходном пројектном циклусу.- каже продекан Милошевић и додаје:

-Ово је пета година на којој Факултет техничких наука учествује на овој значајној сајамској манифестацији и сајам је права прилика да се представе резултати истраживања реализованих на пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Пажњу посетилаца привлачи „роботска рука“, резултат мастер рада Војислава Вујичића и видео приказ машине за испитивање цеви ударом „Impact 2000“, реализоване у 2016. години као резултат сарадње са привредом у оквиру пројекта којим је руководио др Иван Милићевић.- каже проф. др Данијела Милошевић.

Штанд ФТН посетио је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

Такође, представљени су „пилот“ пројекти ФТН, резултати сарадње са привредом, научне и стручне публикације у издању ФТН, а прилику за представљање у оквиру штанда ФТН има и Научно технолошки парк из Чачка.

 

Sajam tehnike 2017

 

Међународни сајам технике и техничких достигнућа један је од најзначајнијих технолошких догађаја у југоисточној Европи. На овогодишњој манифестацији биће представљено више од 100 иновација од којих је скоро половина у  власништву домаћих компанија.

Иначе, Међународни сајам технике и техничких достигнућа одржава се од 1937. године.