Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Средњошколци и студенти - за природну заједно

11. 12. 2019

На Факултету техничких наука (ФТН) одржан је стручни скуп намењен младима на тему: Едукација ученика средњих школа и студената о примарној селекцији отпада и заштити птица и природе, који су организовало града Чачка, Друштва љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“ и Факултет техничких наука у Чачку. Циљ је био да се информисањем ученика средњих школа и студената укаже и утиче на промену ставова и стилова понашања у односу на заштиту животне средине.

 

Др Неда Николић са Катедре за индустријски менаџмент, истиче да је циркуларна економија веома важна, имајући у виду да је један од кључних елемената поглавља 27 на путу Србије ка Европској унији.

— У протеклих годину дана урађени су значајни кораци, тако да је формирана комисија која ће се бавити стандардизацијом из области циркуларне економије, која је много више од примарне селекције. Циркуларна економија подразумева смањење отпада, употребу обновљивих ресурса у производњи и продужетак животног века производа који су на „самрти“ — објаснила је Николић.

Помоћник градоначелника Чачка Мирјана Ђоковић, истиче да су увек добродошле све еколошке идеје које предлажу грађани и да је потребно што више младих едуковати по овом питању. Према њеним речима, планови на наредну годину, када је реч о екологији су веома амбициозни.

Председник Друштва „Сове на опрезу“ Драгиша Петровић одржао је предавање средњошколцима и студентима о заштити природе, нарочито птица истичући како загађење животне средине утиче на смањење броја птица.

—У борби против глодара, људи несавесно користе разне отрове и тако убијају птице, а затим и друге предаторе. То је један од великих проблема и треба радити биолошке начине борбе. Један од начина је помоћ птицама грабљивицама – совама које то регулишу вековима  — рекао је Петровић.

У оквиру креативних радионица у холовима факултета тимови студената академских и струковних студија израђивали су декоративне предмете који се користе за уређење холова факултета на тему предстојећих празника.

Помоћ учесницима радионица пружила је професорка Машинско-саобраћајне школе и власница атељеа “ShabbyChic Design”, Марија Лукић, која се бави рестаурацијом и репарацијом старог намештаја.